середа, 4 травня 2022 р.

Географія 11 клас

 

Риси національної економіки України:

1.    Українська економіка належить до перехідного типу.

2.    Сучасна економіка країн має виразне експортне спрямування.

3.    Зміни в економічній структурі сприяли зростанню обсягів виробництва в експортоорієнтуваних і соціальноорієнтованих групах господарської діяльності.

4.    Неспроможність конкурувати з іноземними компаніями.

Конкурентні переваги України на Світовому ринку:

·       Орієнтація на сприятливі умови й ресурси, та дешеву кваліфіковану робочу силу.

·       У сільському господарстві (с/г) України утворюється два сектори – товарний експортноорієнтований і нетоварний. У структурі валової продукції с/г домінує рослинництво (вирощування зернових та олійних культур на експорт). Працюють потужні агрохолдинги. Змінилася спеціалізація регіонів:

§  Південь України – пшениця

§  Центральні райони Лісостепу – цукровий буряк

§  Західні райони Лісостепу – картопля

§  Поділля – садівництво.

·       Добувна промисловість орієнтована на експорт або постачання продукції на металургійні й хімічні заводи. Обсяг видобування залежить від попиту на них на світовому ринку.

·       Чорна металургія стала основою промислового виробництва й експорту держави. Провідні фінансово-промислові групи створили вертикальні замкнені виробничі ланки. За роки незалежності було введено в експлуатацію лише одне велике сучасне підприємство «Дніпросталь» в м. Дніпро  2012 року (працює на основі електросталеплавильної технології).

·            Розвиток енергетики в Україні:

ü Найбільше виробляють електричного струму Донецька, Запорізька, Миколаївська, Рівненська області.

ü Уведено в експлуатацію: 4-й блок Рівненської та 2-й блок Хмельницької АЕС (2004 р.), Ташлицька (2006 р.), і Дністровська ГАЕС, відновлено низку малих ГЕС, збудовано вітрові та сонячні електростанції. 

д/з §  28, 29 

Немає коментарів:

Дописати коментар